Composicions amb fruites
Avui, sí que tots els nens i nenes, petits, mitjans i grans, seran artistes! Tindran un gran mestre Paul Cézanne 1839-1906.

Observeu els seus quadres de fruites, composicions pictòriques en els quals la poma, ja no és només un fruit, si no un volum que es pot representar i convertir en pintura.
Ara bé, les composicions sobre una taula, les heu de fer vosaltres al vostre gust.
Cadascú, segons l’edat, podrà triar el que vol fer amb la mateixa il·lusió en què Cézanne preparava els diferents elements sobre una taula; triava les fruites, un plat, un gerro, un estri de cuina…i un drap blanc.
Si voleu, podríeu també comprar les fruites vosaltres triant les formes i els colors. Les fruiteries són un espectacle d’imatges de colors.

Consells i activitats per cada grup d’edat: (el material que us proposem en aquest exercici és més ampli i es poden fer altres diferents dels que tingueu a l’abast o bé emprar diversos materials a l’hora segons necessitats.)
PETIT CARRAU:
Centrar l’activitat en la poma.

Triar-la, mirar-la, agafar-la, olorar-la, sospesar-la i finalment mossegar-la a fi de conèixer-la i estudiar-la. Copsar la seva forma, volum i els seus colors.
Seguidament, col·locar un plat blanc, la poma i un drap blanc damunt la taula.

Observar que el plat també és rodó, però diferent de la poma. Començar a pintar sobre la cartolina la poma de colors, girar el plat i repassar el seu contorn dibuixant la circumferència i pintar el dintre de blanc.

Per representar el drap, es pot fer, amb paper de seda blanc arrugat o retallat amb els dits i enganxat al davant del plat.
Material:
Cartolina (si es pot de color gris o beix, perquè ressaltin els blancs), Paper de seda blanc, un plat blanc de cuina, i una poma o varies al gust de cadascú, pega de barra i ceres de colors.
MITJANS:
Observeu els quadres de Cézanne

Triar les fruites i els objectes que es volen representar i dedicar un temps a preparar la composició al gust de cadascú.

En primer lloc, dibuixar amb carbonet o llapis de grafit, l’esquema general de cada element i seguidament ja es pot començar a pintar les diferents formes fixant-se que el color de les fruites són molt variats. En quant la roba i el plat, podeu utilitzar diferents materials de blanc, pintura, ceres, o guix de pissarra blanc.  

Material:
Cartolina (si es pot de color gris o beix, perquè ressaltin els blancs), foli per fer proves de colors, pintura a l’aigua, ceres de colors, un plat blanc, guix i un plat per fer barreges de colors, un pot petit amb aigua i un drap per netejar el pinzell. En aquesta activitat podeu utilitzar materials de dibuix i pintura que tingueu a l’abast.
GRANS:
Si podeu, busqueu per internet informació sobre qui era Paul Cézanne i quadres de les seves natures mortes. Nosaltres n’hem triat alguns dels nostres llibres d’art perquè les observeu.

Però a l’hora d’elaborar la composició sobre la taula, actueu lliurement segons els vostres gustos. Triant el que us sembli més adient. Observeu les pinzellades, i com el color transforma el volum de les pomes, mitjançant el clar i el fosc. És el que en el llenguatge pictòric es diu treballar els valors, el mestratge de la llum sobre els objectes.
Respecte la geometria de la forma, Cézanne ens diu que la natura i els objectes es poden representar mitjançant el cilindre, l’esfera i el con. El sabreu trobar a dins del vostre dibuix?

Atenció, però també ens diu que, els detalls no són tan importants com els jocs dels colors. A gaudir, doncs, amb el vostre joc.!
Material:
Cartolina (si es pot de color gris o beix, perquè ressaltin els blancs), foli per fer proves de colors. Fruites i elements de cuina, o altres objectes triats. Pinzell, pintures, ceres, tintes, podeu també emprar diferents materials de dibuix i pintura que tingueu a l’abast.
A reveure,
Equip Carrau

 

 

Pin It on Pinterest