No se si ha sigut la màgia, però s’ha esdevingut que en el mateix moment de fotografiar les fruites i verdures, ens vàrem assabentar que precisament era el dia mundial de la nutrició, i en un moment fruites i verdures van brillar molt més! Perquè era el seu dia!
Disposem-nos doncs, a celebrar-ho, tot mirant, experimentant i gaudint dels seus bonics colors.
1- Què són els pigments?
Els pigments són substàncies colorants d’origen natural que donen color a les plantes, fruites, verdures o flors, i que ara, amb un petit experiment intentarem estudiar-los.
2- Experiment amb alcohol i fulles d’espinacs.
En primer lloc, hem de triturar amb les mans trossets petits amb fulles d’espinacs i col·locar-los en un recipient de vidre, afegir-li un raig d’alcohol, remenar tot prement amb un llapis al revès.
Amb un pinzell net, suqueu i pinteu damunt d’una fulla de paper blanc i col·loqueu-lo immediatament sobre el vidre d’una finestra. Brillarà!! Però després d’uns minuts desapareixerà la brillantor i a mida que s’assequi anirà sortint un color verd molt claret. Deixeu les fulles en maceració dins el potet de vidre fins a l’endemà. Ja veureu que llavors sortirà el color verd més fort.
3- Canvis de colors.
L’experiment anterior també es pot fer amb altres fruites, verdures, o flors. Observeu bé el que passa doncs màgicament els colors canvien:
D’una ceba morada fosca- un lila clar.
D’una rosa vermella- un to blavós
D’uns nabius morats- un blau cel
D’un vermell de flors de gerani- un rosa clar.
Proveu i experimenteu, mireu-ho en el vidre i tingueu en compte que a mesura que l’alcohol s’asseca el color apareix més fort.
4- Pintar directament amb fruites. Hi ha fruites, com la maduixa o la cirera, que contenen molta pigmentació i no necessiten alcohol ni posar-ho al vidre, tan sols pintar sobre el paper, com si fossin llapis de colors. Ara bé, tenen també màgia i a mesura que s’assequin canviaran també de color.
5- Dibuixos lliures sobre els papers pintats. Sobre totes aquestes proves que aneu fent amb fruites, verdures i flors us aniran molt bé com a base d’un fons per poder pintar al damunt tot el que us suggereixin les formes o els colors i les imatges, repassar amb retolador punta fina o amb llapis afegir amb colors i tenir una col·lecció de dibuixos lliures al vostre gust. Atenció mengeu moltes fruites i verdures i oloreu les flors!

 

Pin It on Pinterest